Jedinečná Tullamore

Medzi Írmi a Škótmi trvá súboj odveký. Koho whisky bola prvá na svete? Írska whisky sa pritom od svojej škótskej príbuznej neodlišuje len písmenkom navyše – „whiskey“, ale spôsobom svojej výroby. Inak tomu nie je ani pri 12 ročnej Tullamore Dew Sherry Cask Finish.

Írska whisky je výnimočná v tom, že sa destiluje až trikrát, zatiaľ čo škótska len dvakrát. Pri jej pálení sa nevyužíva rašelina, takže v nej nenájdete typickú dymovú príchuť. Írska whisky sa po prvý raz vyrobila v 11. storočí, čo mali na svedomí írski mnísi. Základnými surovinami boli jačmeň, pšenica, ovos či žito a niekedy aj melasa.

V polovici 18. storočia sa bolo na celom území Írska roztrúsených asi 2000 páleníc, dnes je výroba skôr centralizovaná. Zrenie írskej whisky trvá minimálne tri roky, no ak zreje dlhšie, na kvalite jej to neuberá. Práve naopak. Uložená býva v sudoch po sherry, bourbone či v sudoch z bieleho amerického dubu. Práve tu whisky získava svoj jedinečný tón farby, chuti a tiež vône.

Vo všeobecnosti môžeme povedať, že írska whisky má strednú sladovú chuť. Medzi najznámejšie značky patrí i Tullamore Dew, ktorá bola založená v roku 1829.  Vďaka dlhým rokom zrenia sa chuťové vlastnosti Tullamore Dew ešte viac zvýraznia a dovolia vyniknúť jedinečnosti tejto whisky. 12 ročná Tullamore Dew Sherry zrela v sudoch po sherry, čo jej dodáva znamenitú ovocnú príchuť. 

Comments are closed.