Kvalitný Rum

Nie je návštevníka krčiem, ktorý by nepoznal rum. Pravý rum sa vyrába z cukrovej trstiny alebo melasy. Vyznáte sa tiež v bielych rumoch?

Vyznať sa vo všetkých druhoch rumu je možno zložitejšie, ako sa stať sommeliérom. Existujú ich totiž stovky. Od bežného tuzemského rumu, ktorý technicky ani nie je rumom, pretože sa vyrába z dochuteného zemiakového liehu, až po exotický rum Zacapa . U nás je rum bežný ľudový nápoj. Kvalitný biely rum je síce drahý, ale cena sa vyvažuje pôžitkom.

Rumy sa v zásade delia na svetlé, zlaté a tmavé. Tie prvé sa väčšinou používajú na prípravu miešaných nápojov. Zlaté alebo tiež červené rumy zrejú približne 5 rokov, počas ktorých získavajú svoju typickú farbu. Tmavé rumy získavajú farbu zrením po viac ako 10 rokov.

Klasickú rumovou oblasťou je Karibik. Na súostroví Antily má takmer každý ostrovček svoj druh rumu. Odtiaľ pochádza aj slávny Havana rum. Cukrová trstina sa vyrába aj v Austrálii, Indii či Réunion. Jediným skutočným rumom, ktorý sa vyrába v strednej Európe je KEY rum.

Tie najlepšie biele rumy na svete dosahujú dokonalosť po niekoľkých rokoch zrenia. Slávne a vzácne rumy ležia v drevených sudoch aj 40 rokov a viac.

Incoming search terms:

  • kvalitný rum

Comments are closed.