Slávny Manhattan

Rovnako, ako je Manhattan najnavštevovanejšou a najslávnejšou štvrťou amerického veľkomesta New York, má aj miešaný drink s rovnomenným názvom svoje „naj“. Ide totiž o najznámejší miešaný drink, ktorého základom je whisky, a mnohí tvrdia, že je i najlepší. Ak máte po ruke whisky, trebárs aj Chivas Regal, vydajte sa s nami na cestu histórie tohto drinky a spoločne s nami si ho i namiešajte.

Drink sa zrodil v 1870 vďaka istému Iainovi Marchallovi, a to priamo v slávnom Manhattan Club v New York City. Práve v tom čase sa tu totiž konal na počesť prezidentskej kandidatúry Samuela J. Tildena banken, ktorý usporiadala Jennie Jerome (mimochodom, ide o budúcu matku Winstona Churchilla). No a práve tu sa podával doposiaľ netradičný a neznámy koktejl – Manhattan. Koktejl všetkým chutil a chýry sa o jeho vynikajúcej chuti sa rýchlo rozšírili do celého New Yorku.

Iná legenda hovorí, že …

Taktiež sa ale povráva, že po prvý raz bol Manhattan namiešaný už začiatkom 19. storočia a podával sa ako liek. Na rozdiel od súčasnej podoby Manhattanu, sa pôvodný Manhattan cocktail miešal z americkej whisky, talianskeho vermutu, a horkého Angostura Aromatic Bitteru.

Tradičný recept hovorí, že by sa mal pripravovať zo žitnej whisky. Dnes sa často využíva i kanadská whisky alebo bourbon. Ostatné ingrediencie však zostávajú tie isté. Ak sa chystáte usporiadať nejakú párty alebo večierok, verte, že s Manhattanom nič nepokazíte. Práve naopak. Skúste si ho namiešať u vás doma a verte, že nebudete ľutovať.

Čo na to potrebujeme?

  • 5 cl whisky, napr. Chivas Regal
  • 2 cl sladký červený vermut
  • kvapka Angostura Aromatic Bitter

Ako na to?

Všetky ľadovo vychladené ingrediencie vložíme do šejkra, zamiešame a cez sitko vlejeme do kotejlového pohára. Nezabudnime na koktejlovú čerešňu.

Comments are closed.