Spoznajte chuť Karlových Varov

Nápoj vyrábaný z karlovarskej vody, kvalitného liehu, prírodného cukru a tajnej zmesi byliniek a korenín poznáme pod názvom Becherovka. Becherovka patrí medzi najvyhľadávanejšie aperitívy, pretože spríjemňuje čakanie na jedlo a pripravuje chuťové bunky na blížiaci sa gastronomický zážitok. To, čo robí Becherovku výnimočnou je bylinné zloženie, ktoré povzbudzuje chuť do jedla a uľahčuje trávenie.

Becherovka je prírodný bylinkový alkoholický nápoj. Tento tridsaťosempercentný likér bol uvedený na trh v roku 1807. Už viac ako dvesto rokov si ľudia pochutnávajú na likéri, ktorého tajomstvo spočíva v špecifickej horkastej zmesi pozostávajúcej z viac ako tridsaťdva druhov bylín a korení. Traduje sa, že v dnešnej dobe sú  v karlovarskom podniku iba dvaja ľudia, ktorí poznajú výrobné tajomstvo Becherovky a je veľmi málo pravdepodobné, že by sa s touto jedinečnou receptúrou niekedy podelili s verejnosťou. V spoločnosti sa vraj iba raz týždenne pripravuje zmes bylín a korenín, z ktorých väčšina pochádza zo zahraničia, no vybrané druhy sa vyskytujú aj v okolí Karlových Varov. Becherovka je obľúbenou klasikou medzi českými alkoholickými nápojmi a svoje miesto má pri mnohých významných udalostiach najmä vďaka tomu, že ide o 100% prírodný produkt bez akýchkoľvek chemických konzervačných látok či umelých farbív.

Spomínaná bylinná zmes sa v špeciálnych vreciach vyrobených z prírodného materiálu na týždeň ponorí do alkoholu, aby sa dôkladne vylúhovala. Po týždni sa tento výsledný extrakt zmieša s vodou a s prírodným cukrom. Takto pripravený extrakt sa skladuje v originálnych ručne vyrobených dubových sudoch. Veľmi dôležitou podmienkou je skutočnosť, že dané sudy musia byť z dubu, keďže práve dub dodáva Becherovke typickú chuť a farbu. Následne Becherovka v týchto sudoch dozrieva približne dva mesiace. Po tejto dobe sa obsah všetkých sudov zmieša a Becherovka je pripravená na plnenie do fliaš.

 

Comments are closed.