Úskalia írskej whisky

 

V druhej polovici 19. storočia zažívala írska whisky asi najlepšie časy svojej existencie. Keď totiž na francúzske viniče udrela ničivá fyloxéra a kvôli nej nastal úpadok vo výrobe koňaku, írski paliari sa chopili šance a zaplátali dieru na trhu. To boli zlaté časy írskej whisky, no potom už nasledovali len samé katastrofy. Aké? Čítajte a dozviete sa.

 

Prvou katastrofou bola 1. svetová vojna. Po nej zas vojna za nezávislosť a občianska vojna v Írsku. Neskôr vzniklo samostatné Írsko, čo sa, samozrejme, nepáčilo Angličanom a bez váhania vyhlásilo Írsku obchodné embargo. Kvôli tomu sa nezablokoval pre nich len britský trh, ale aj kanadský, austrálsky a mnohé iné.

 

Zachránia nás Američania?

Jedinou nádejou, ktorú írsky výrobcovia alkoholu mali, boli Spojené štáty americké. Avšak tie zas v tom období vyhlásili prohibíciu a bolo po všetkom. V tridsiatych rokoch dvadsiateho storočia ju síce zrušili, no kým výrobcovia írskej whisky začali znovu realizovať svoje plány, vypukla druhá svetová vojna a írsky liehovarnícky priemysel sa opäť zrútil ako domček z karát.

 

S whisky to stále nevyzerá dobre...

V priebehu 40. a 50. rokov sa rapídne znížil počet írskych páleníc whisky. Kým predtým ich bolo niekoľko stovák, neskôr len štyri a napokon len tri. V tom čase už na trhu mala dominantné postavenie viacdruhová škótska whisky a vo veľkom sa začala prejavovať rum a vodka. O írsku whisky skrátka nemal nikto záujem.

Keď sa známy Jan Werich v šesťdesiatych rokoch sťažoval, že nemôže nikde zohnať svoju obľúbenú škótsku whisky, nebolo to preto, že ju k nám Tuzex prestal dovážať, ale preto, že sa už nevyrábala.

 

Prichádza záchrana

Čo ju teda zachránilo? No čo. Racionalizácia. V roku 1966 došlo k zlúčeniu spoločností John Jameson a John Power and Son s firmou Cork Distilleries. Prvou obeťou bol starý Jamesonov liehovar v Dubline a výroba whisky Jameson sa presunula do Powerovho liehovaru. A to írsku whisky Jameson zachránilo a vďaka tomu si ju môžeme vychutnávať aj my dnes.

 

Comments are closed.