Za tequilou do Tequily

Možno ste to doteraz ani len netušili, ale rodiskom známej tequily je práve mexické mestečko Tequila. Tu sa zrodila a do dnešného dňa je i hlavným strediskom jej výroby. V mestečku sa nachádza i jedinečné Múzeum Tequily, ktoré približuje dejiny a výrobu tohto originálneho nápoja. Vo výstavných miestnostiach nájdete historické fotografie, staré fľaše či nástroje, ktoré sa využívali pri výrobe tequily v minulosti.

V mestečku môžeme nájsť i najstaršiu továreň na výrobu tohto slávneho nápoja, ktorá patrí známej firme Jose Cuervo. Jednou zo zaujímavostí je, že cuervo znamená v preklade vrana, a preto nebuďte prekvapení, ak pri vchode do továrne uvidíte v klietke vranu, strážcu továrne. Môžete tu nazrieť do procesu výroby tequily a vidieť nielen moderné linky, ale i tie historické, ktoré slúžia ako múzeum.

V čom spočíva jedinečnosť tequily?

Tequila je vyrobená z kaktusu agáve azul a pôvodne sa využívala na medicínske účely. Pôvodní obyvatelia Ameriky, Indiáni, tento kaktus i jedli a vyrábali z neho papier. Aby sa z kaktusu dala vyrobiť pravá tequila, potrebuje na zrenie 8 až 12 rokov. V čase, keď sa sadí do zeme, dosahuje veľkosť cibule. Vyzretá rastlina má plod podobný ananásu, z ktorého vyrastajú sivomodré listy.

Listy sú na výrobu tequily nepotrebné, preto sa kaktus od listov očistí a jeho plod, zvaný pina, sa poseká na kúsky. Malé kúsky piny sa potom musia tri dni variť v podzemných peciach, potom na rad prichádza mletie, ktorým sa získava šťava aguamiel. Je to v podstate medová voda zmiešaná s cukrovou trstinou, ktorá sa nechá vykvasiť. No a nakoniec sa tequila destiluje.

Strieborná a zlatá?

Tequilu môžete nájsť v štyroch variantoch. Blanco – biela, nie je prifarbovaná ani uležaná. V našich končinách ju poznáme ako striebornú tequilu s citrónom a soľou. Dorado, druh zlatej tequily, ktorá je prifarbená, ale nie je uležaná, reposado – prifarbovaná a uležaná aspoň dva mesiace v dubových sudoch a nakoniec alejo, čo znamená stará, pretože okrem toho, že je prifarbovaná, je minimálne rok uležaná v sudoch. Všetky tri druhy poznáme ako zlaté so škoricou a pomarančom.

Dôležitým artiklom pri tequile je i podiel agáve pri jej výrobe. Tie kvalitnejšie, i drahšie, sa výrabajú len z agáve. Tento dôležitý fakt sa vždy uvádza na obale a ak sa tam podobná informácia nenachádza, ide o kombináciu agáve a cukrovej trstiny.

Zaujímavosťou je, že domáci pijú tequilu čistú. Citrón a soľ pri tequile blanco, či škorica a pomaranč pri dorado, reposado a alejo, sú skôr výmyslom západného sveta. No nezabúdajte, že originálna tequila je jedine Hecho en Mexico, teda Vyrobené v Mexiku.

 

Comments are closed.